Tehetséggondozó pályázat megvalósítása a Körzetiben

Képzeld el! Oldd meg! Alkosd meg! – Küllőcskék csodálatos kalandjai

A 2015/2016. tanévben kiemelt feladatként jelöltük meg a tehetséggondozás megújítását az intézményünkben. A hagyományos tehetséggondozó színterek mellett tehetségműhelyeket hoztunk létre.

A 2016/2017. tanévben 3 műhellyel (Nyelv-Mester, Töprengő, Művészeti), 30 tanuló bevonásával a Hevesi József Általános Iskola és AMI Körzeti Tagiskolája ismét sikeresen pályázott a Nemzeti Tehetség Program által kiírt, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által támogatott tehetséggondozó programok támogatását szolgáló pályázati kiírására. Ennek következtében 1.000.000 Ft vissza nem térítendő pályázati összegben részesültünk. Egy 93 órás projekt szintű tanórán kívüli, nem tantárgyi komplex tehetséggondozó program megvalósítását vállaltuk egy téma mentén. A „Képzeld el! Oldd meg! Alkosd meg! – Küllőcskék csodálatos kalandjai” című programunk három tehetségterületet érintett.

A projektünk a tavalyi év munkájára épült, miszerint a tehetségműhely tanulói létrehoztak egy várost, Küküllőt és annak lakóit. Idén a lakók, a Küllőcskék kalandjait dolgoztuk fel oly módon, hogy a műhelyek a tehetségterületüknek megfelelő tevékenységeket végeztek. A kreativitásuk, alkotó gondolkodásuk fejlődése a létrejött produktumokban jól látszik. A három műhely a közös projektnyitón megismerkedett a keretmesével, mely a Küllőcskék csodálatos kalandjainak az elindító története, ahol a Küllőcskék városa bajba kerül, ők pedig útnak indulnak, hogy megmentsék a várost. Egy-egy kaland egy-egy foglalkozás volt a műhelycsoportoknak, ahol a kitalált mesecímekhez kapcsolódtak a tehetségüknek megfelelő feladatcsoportok, kiegészülve számtalan emberi tulajdonsággal, melyet beillesztettünk a meséinkbe. A foglalkozások témája és felépítése segítette a tanulókat abban, hogy olyan intellektuális képességeik is fejlődjenek, melyek különböznek a tehetségterületüktől. A feladatmegoldások mellett nagy hangsúlyt kapott a képességfejlesztés, melyhez szívesen alkalmaztunk rejtvényeket, fejtörőket, táblajátékokat, stratégiai játékokat, szabályjátékokat, társasjátékokat, drámajátékot, szójátékokat. A kommunikáció és az együttműködés fejlesztését minden műhely célul tűzte ki.

A programunk sikerességéhez idén is hívtunk szakembereket. Novemberben ellátogatott hozzánk Böde Péter Vándor Meseíró, aki személyiségével elvarázsolta a hallgatóit. Személyes élményeit megosztotta velünk, munkája, előadása motiválóan hatott mindenkire. A művészeti csoporthoz bőrdíszműves látogatott el, akivel bőr tárgyakat készítettünk, a nyelvi csoporthoz drámapedagógus érkezett és tartott élvezetes foglalkozást. Mindhárom műhely részt vett egy konfliktuskezelő foglalkozáson, melyet pszichológus tartott.

A műhelyek közötti együttműködésre nyújtott lehetőséget az érzelmek birodalma nevű érzelmi intelligenciát fejlesztő társasjáték, valamint a mesekönyv elkészítésében való aktív közreműködés. Az év végére minden műhely megírta a „kalandjait”, a művészeti csoport elkészítette az illusztrációkat hozzá, melyből mesekönyv készült a Küllőcskék csodálatos kalandjai címmel.

A támogatási összegből tárgyi eszközök beszerzésére is lehetőségünk nyílott. Vásároltunk például laptopokat és varrógépet. A műhelyek anyag- és eszközszükségletére is jelentős támogatási összeget fordítottunk. Végül ellátogattunk Sirokba. A felújított siroki barlangvárban és a tájházban töltött percek vidáman teltek. A kézbe kapott térképen eligazodva, a feladatlapon lévő képeket felismerve és megtalálva, mindenki eljutott a várba.  A barlang mélyén hűsöltünk, török ruhákba bújtunk, megmásztuk az Apáca-sziklát, majd számháborúval tettük felejthetetlenné a napot.

A programunk során betervezett feladatokkal a tehetségígéreteink személyiségének sokoldalú fejlődését biztosítottuk. Kiemelten fejlődött a kreativitásuk, intellektuális és érzelmi intelligenciájuk.

“Mutass szebbet a Természet színeinél!

Mutass érdekesebbet kalandjainál!

Tanítsuk meg gyermekeinknek látni a Csodát!”

Böde Péter

Sárándiné Nagy Györgyi  szakmai vezető

Képkivágás

Töprengő 1 Töprengő 2 Töprengő 3 Töprengő 4 Töprengők 1 Töprengők 2 Töprengők 3Nyelmester 3Nyelmester 5Nyelmester 6Nyelmester 7Nyelmester 8Nyelvmester 1Nyelvmester 2Nyelvmester 4Nyelvmester 9Nyelmester 10 Nyelmester 11 Nyelmester 12 Nyelmester 13 Nyelmester 14Pszichológus 1 Pszichológus 3 Pszichológus 4 Pszichológus 5 Pszichológus2Böde Péter 1 Böde Péter 2

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA