PÁLYAORIENTÁCIÓS NAP 2019. november 15.

 

„Mikor találsz valamit, ami annyira leköt, hogy nap mint nap akár ingyen is csinálnád, akkor célegyenesben vagy. Ha találsz valakit, aki hajlandó érte fizetni is, akkor megvan a hivatásod.”

Nick Vujicic

 A gyermek pályaválasztásra való felkészítése fontos feladata az iskolának, ezért minden évben megrendezzük a pályaorientációs napot, amelyen idén valamennyi évfolyamunk külső helyszíneken  ismerkedett a különböző szakmák sajátosságaival.

Az első évfolyam tanulói a tűzoltók munkájába pillanthattak be. A lánglovagok bemutatták, hogy milyen eszközöket használnak munkájuk során. A tűzoltóautók nagy sikert arattak az elsősök között.

A második osztályosokat   a  Védőnői Szolgálat munkatársai látták vendégül. A gyerekek megismerkedtek különböző gyógyászati eszközökkel és ezek  használatával.  Néhány eszközt kézbe is vehettek, közelebbről is megnézhettek.

Harmadikos tanulóink a Heves Városi Rendőrség mindennapos munkáját láthatták testközelből: megtudták mit jelent a rabosítás, s azt is, hogy hogyan kell ujjlenyomatot rögzíteni.

A negyedik évfolyam a Városi Könyvtárba látogatott. Megismerték a könyvtár részlegeit, s a könyvtári dolgozók munkáját. Megtanulták, hogyan kell eligazodni a polcok között, s hogyan lehet megtalálni a polcokon a könyveket.

Az ötödikes tanulókat a Járási Földhivatal munkatársai több száz éves térképek bemutatásával lepték meg, majd a lézeres távolság mérés fortélyait láthatták a gyerekek. A látogatás végére egy drón is előkerült, amivel a földmérők a magasból térképezik fel a kijelölt területeket.

A hatodik évfolyam nebulóit a Hevestherm Kft. és a Rózsa és Társa kft. munkatársai  ismertették meg munkahelyük sajátosságaival, a nyílászárógyártás technológiájával, illetve a gépjárműszerelés mai modern eszközeivel és metódusával.

A hetedikeseket a  Polgármesteri hivatalban folyó munkával és a egyes osztályok feladataival ismertette meg az aljegyző asszony.

A nyolcadikos tanulók, akik közvetlenül a pályaválasztás előtt állnak,  több lehetőséget kaptak a különböző szakmák megismerésére.

Először a Hevesgép Kft. vendégei voltak, ahol megtekintették az üzemben folyó munkát, és láthatták az összes munkafolyamatot.

Az SBS Kft. erdőtelki üzemében a fiúk  a  gépszerkezetgyártás mellett a vasúti szerkezetek gyártási folyamatába is betekintést kaptak. A gyárlátogatás befejezéseként izgalmas vetélkedőn értékes nyereményekkel gazdagodtak.

A Járási Bíróság épületében Gömöriné dr. Fehér Zsuzsanna bírónő kalauzolta végig a legnagyobbakat. A biztonsági őr a beléptető rendszer rejtelmeibe avatta be az érdeklődőket.  Megnézték a két tárgyalótermet és a kamerarendszert. A bírónő ismertette, hogy milyen ügyeket tárgyalnak, kik vesznek részt egy-egy  tárgyaláson.

A Pályaorientációs napunk sikeres lebonyolításához az alábbi cégek, üzemek, hivatalok járultak hozzá:

  • Hevesi Közös Önkormányzati Hivatal
  • Hevesi Rendőr-kapitányság
  • Rózsa és Társa Kft.
  • Hevesi Katasztrófavédelmi Őrs
  • Heves Város Védőnői Szolgálata
  • Hevesgép Kft.
  • Hevesi Járásbíróság
  • SBS Kft.
  • Heves Járási Földhivatal
  • Heves Városi Könyvtár

 

1.a (6)

oznor

2.a, 2.b (1)2.a, 2.b (10)3.a (5)3.b (7)

dav

5.a, 5.b 6.a (3) 6.b (6)

dav

8.o (3)8.o (2)