HEVESI JÓZSEF EMLÉKHÉT

A régi 1. Számú Ének-Zene Tagozatos Általános Iskola 2003 óta viseli az egykori iskolaigazgató, kántortanító, híres nótaszerző, Hevesi József nevét. Minden tanévben születésének, halálának évfordulóján valamint névnapján tisztelettel emlékezünk névadónkra. Idén ősszel, halálának 50., születésének 131. évfordulójára emlékhetet rendeztünk.

Az osztályok képviselői virágot helyeztek el az aulában látható Hevesi József mellszobornál. A Gyöngyösi úti temetőbe sírjához kisétált az 5.a osztály, sírdíszt helyeztek, mécsest gyújtottak az iskola tanulói nevében.

Az iskola épületében található – és a tavalyi évben ünnepségsorozat keretében újonnan átadott – emlékszoba ajtaja nyitva állt a diákjaink előtt. Az emlékszobában nem először jártunk, mégis jó érzés volt a múltba tekinteni. A látottak kapcsán a legkisebbektől záporoztak a kérdések, vélemények a kísérő pedagógusok felé:
„Milyen sok régi dolog!”, „Ezt a sok kottát mind kézzel írta?”, „Hevesi József katona is volt?”, ”Érdekes a családfa.”, „Ügyes bácsi lehetett.”, „Nagyon régen élt?”, „Hogyan írta a dalokat?”, „Kik vannak a fényképeken?”, stb.

Ezután Hevesi József életéről, munkásságáról – erre az alkalomra összeállított képes emlékfüzetben – feltett kérdésekre válaszoltak tanulóink.
A legjobb megoldásokat jutalmazta a Hevesi József Alapítvány.

Mi pedagógusok, ráirányítottuk diákjaink figyelmét arra, mennyi értéket mutat meg a Hevesi József emlékszoba.

Az iskolához való hűség példamutatásával emlékeztünk iskolánk névadójára, Hevesi Józsefre.

Molnárné Szabó Márta
a Hevesi József Alapítvány kuratóriumának elnöke