Farsang a Hevesi József Tagiskolában

S ha a mulatság véget ér,
Vedd le álruhád, tedd le maszkodat,
Maradj kinek rendeltettél,
Viseld büszkén igaz arcodat.
                           (Kishonthy Csilla)

2021. február 15. – február 19. között az iskola valamennyi osztálya a farsang jegyében töltötte mindennapjait.
A járványhelyzet miatt szigorúan osztálykereten belül, a hagyományoktól eltérően készülődtek a gyerekek.
Kezdetben furcsának és szokatlannak tűnt, hogy nem lehet közös iskolai mulatság, de a hét végére mindenkit “átjárt a farsang szelleme”.
Az ünnep lényegének, tartalmának megértése, átélése tevékenységek útján, különböző feladatok segítségével történt.
Az alsó tagozatosok verssel, mesével, tánccal, énekkel készülődtek. Változatos tevékenységekkel tették emlékezetessé a rendkívüli farsangot: közös éneklés, kiszebáb égetés, teadélután, sütikészítés, örömtánc … Természetesen a jelmezek sem hiányoztak.
A Jenaplan-os osztályok projekthetet terveztek, melyek közös előkészületet, gyűjtőmunkát igényeltek. Farsangi témájú tanítási órákat és hozzákapcsolódó szabadidős tevékenységeket tartottak. A 4.b osztályosok videót is készítettek tevékenységükről, ami itt tekinthető meg: Farsang_4B
A felső tagozatosak a játék mellett az osztályszintű zenés-táncos szórakozást részesítették előnyben.
A Diákönkormányzat  kezdeményezésére zsákbamacska vásárlásra is volt lehetősége minden tanulónak, mellyel a diákrendezvényeket támogatták.
Intézményünk valamennyi tanulója számára versenyt hirdettünk álarckészítés témában. Szebbnél-szebb, változatos technikákkal készült maszkok születtek. Nagyon nehéz választás elé állította a zsűrit. Végül a következő tanulók farsangi álarcait emelték ki:
Balog Dzsesszika 1.a,   Lólé Albert 1.j,   Danyi Melissza 2.j,   Balog Kevin 3.a,
Konkoly Giovanni 3.j,   Molnár Liliána 3.j,   Domán Kornélia 4.a,   Ofcsák Krisztián 4.a,
Konkoly Kitti 5.b,   Farkas Letícia 7.a,   Bundri Jázmin 7.b,   Konkoly Csaba 8.a,
Poczók Renátó 8.a, Bundri Ramóna 8.b, és Molnár Rikárdó – Horváth Brendon közös munkája 4.b.

Élményekkel gazdagodva zártuk a 2021. évi farsangot. Reméljük, hogy jövőre hagyományos módon is ünnepelhetünk.

Nagyné Tajti Valéria

Farsangi projekthét a 3.j-ben

A 3. j osztály tanulóival teadélután keretében terveztük meg a farsangi, heti – projektünket.
Célunk, hogy a gyerekek a farsangi ünnepkör eredetét és szimbólumait megismerjék, megalkossák az életkori sajátosságaik figyelembevételével.
Készítettünk plakátot, tanultunk farsangi kikiáltót, táncos mozgást farsangi témájú énekre.
Az iskolai könyvtárban gyűjtőmunkát végeztünk farsangi hagyományokról, népszokásokról.
Tantermünket bohócokkal, hajtogatott girlanddal, kalapos lufikkal díszítettük. A záró délutánra elkészültek a fiús és lányos álarcok is. A ruhajelmezekben mindenki más lehetett – még a tanító nénik is, – mint az, aki. Jelesül: Donald kacsa, varázsló, csontváz, Miki egér, cica, popsztár, karate-bajnok, cowboy, bűvész.
Közben szülinapost is köszöntöttünk.
A szülőknek köszönjük a rágcsálnivalókat.
Mókázással, vicces, ügyességi játékokkal, zene-bonával, tánccal űztük el a telet, jókedvvel várjuk a kikeletet.

Molnárné Szabó Márta – Kovácsné Sági Judit
tanító nénik

HITOKTATÁS: Szülői tájékoztatók 2021.

Az egyházak képviselői az iskolánkban folyó Hit- és erkölcstan oktatásáról a tájékoztatót a vírushelyzetre való tekintettel az alábbiakban teszik közzé.

A nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC törvény 35. §, valamint a 20/2012.(VIII. 31.) EMMI rendelet rendelkezéseinek alapján az állami fenntartású általános iskolák valamennyi évfolyamán meg kell szervezni az Etika- vagy a Hit-és erkölcstan oktatást.

A törvényi előírások értelmében a szülő írásban nyilatkozik, hogy gyermeke Etika oktatásban vagy Hit-és erkölcstan oktatásban kíván-e részt venni.

A nyilatkozattételek időpontjai:

  • a leendő 1. osztályostanulók szüleinek: az általános iskolai beiratkozás alkalmával
  • újonnan beiratkozó tanulóknak: a beiratkozáskor
  • jogviszonnyal rendelkező tanulók esetén, a módosítási szándékot minden tanév május 20-ig írásban kell jelezni az intézménynek.

A Hit-és erkölcstan oktatását a 2021/22. tanévben az alábbi egyházi jogi személyek jelezték iskolánknak:

Református hitoktatás: Szülői tájékoztató 2021. vagy https://reformatus.hu/oktatas/hittan/

  Római katolikus hitoktatás:

HITOKTATÁS_RÓMAI KATOLIKUS_Szülői tájékoztató_2021

 

Futófolyosónk története

A Hevesi József Tagiskola – régen gimnázium – területén található futófolyosó történetét mesélte el Tóth Gyula tanár úr, mesteredző. Köszönjük a visszaemlékezést, reméljük, hogy sikerül újra élhetővé tenni a létesítményt. A felújítás az iskola mindennapos testnevelés óráinak megtartását megkönnyítené, a város, a térség atlétikai életében szolgálná azt a célt, amely miatt létrejött a futófolyosó a ’80-as évek elején.

A cikk itt olvasható: Hevesi futófolyosó története

Nemzeti Tehetségprogram keretében megvalósuló pályázat a Hevesi József Tagiskolában. „Játsszunk együtt!-gondolkodás, stratégia, versenyzés táblajátékkal!”

pályázathoz kép

 

Iskolánk tehetségműhelyének nevelői immár ötödik alkalommal sikeresen pályáztak a Nemzeti Tehetségprogram által kiírt felhívásra. A 2019/2020-as tanévben KTK-19-B-0007 elnevezéssel került megvalósításra a program, mely roma és/vagy szociokulturálisan hátrányos helyzetű fiatalok támogatását célozta meg. Munkatervünkben az előző tanévben megismert táblajátékokról szerzett ismeretek bővítése került be, nagyobb hangsúlyt fektetve a gyakorlati tapasztalatszerzésre.

A megnyert összeg 1.000 0000 forint, ami lehetőséget adott a táblajáték készletünk bővítésére, új matematikai-logikai társasjátékok-építőjátékok beszerzésére.

A 30 órás foglalkozásokon 12 kiemelkedő képességű, 5. és 6. évfolyamos tehetségígéret vehetett részt.

Az előző évi sakk folytatásaként, a gyerekek az elsajátított alapszabályokat elmélyítették és további taktikai lépéseket tanultak meg. Új játékként megismerték a Reversi-t, Quarto társasjátékot. Az alapjátékok megismerése után a bonyolultabb szabályrendszerrel is könnyen és élvezettel játszottak. A program keretében vásárolt hagyományos, táblás játék mellett új, modern elektronikus formában, tableten is kipróbálhatták megszerzett tudásukat. Nagy élmény jelentett a diákoknak a kültéri sakk-malom-dáma játékokkal való játszás.

A rövid játékidő ellenére fejlődött figyelmük tartóssága, kombinatív képességük, szociális kompetenciájuk. A MENSA által is díjazott játékok könnyű tanulhatóságuk miatt ideálisak ennek a korosztálynak.

Egy alkalommal meditációs mesét hallgattak meg. A feldolgozás után képzelőerejüket, kreativitásukat használva illusztrációt készítettek.

Felkerestük egykori diákunkat online formában, aki sakkban nagy sikereket ért el. A vele készített interjú során pozitív példát állítottunk a jelenlegi diákoknak.

A program része lett volna egy kirándulás az egri Csillagvizsgálóba, amely sajnos a járványhelyzet miatt meghiúsult, így az erre szánt összeget is kreatív építőjátékok beszerzésére használtuk fel.

A pályázat lehetőséget adott további táblajátékok vásárlására, melyekkel az iskola többi tanulója is játszhat a jövőben. Így minden diák részesül a pályázat adta nagyszerű tanulási és szórakozási lehetőségekből.

A pályázat sikerességét bizonyítja, a házibajnokságok, melyet a nagy érdeklődésre való tekintettel jövő évben is meg szeretnénk szervezni. A tanulók a pályázat során megszerzett ismereteket a tanórán is sikerrel alkalmaznak, hozzájárulva a matematika eredményeikhez.

Pályaorientációs nap

November 13-án pénteken tartottuk iskolánkban a pályaorientációs napot.
Ezen a napon tanulóink osztálykeretek között ismerkedtek meg a mesterségekkel, és azok eszközeivel.
Az egész délelőtt jó hangulatban telt, sok-sok ötletet és lehetőséget adva a gyerekeknek a jövőjük tervezéséhez.

Magyar nyelv napja

A Magyar nyelv napjának megünneplésére az előző években vetélkedőkkel, közös versmondással készültünk. A járványügyi szabályozás miatt idén iskolarádión keresztül emlékeztünk meg szellemi-kulturális örökségünk alapját jelentő anyanyelvünkről november 13-án.
A műsor elkészítésében Tuzáné Nagy Klára és Besenyeiné Györke Melinda kolléganőink segítették a tanulókat: Aszódi László, Csomós Melani, Molnár Melani, Pusoma Alexandra – 5.b osztályos – és Molnár Kevin, Petrik György – 6. osztályos tanulókat.