A Hevesi József Általános Iskola sikeresen zárta a„Mesterségem címere”-elnevezésű pályázatát.

 

emmi_logontp_72_rgb

 

 

 

Immár harmadik éve sikeresen pályázott intézményünk a Nemzeti Tehetség Program támogatásával, 2017/18-as tanévre kiírt, NTP-KTK-17-B-0013 azonosító számú pályázatra, ami, Mesterségem címere”- elnevezést kapta, és a tehetséggondozás és tehetségfejlesztés, hagyománygyűjtés jegyében valósult meg. A pályázattal 2 000 000 forintot nyertünk, ezt az összeget a programok megvalósítására és eszközbeszerzésre fordítottuk. A komplex programban iskolánk nyelvészeti és művészeti tehetségműhelyének 17 tanulója vett részt, 4 szakmai vezető irányításával.

A pályázatban megtervezett programokkal, foglalkozásokkal célunk volt, hogy a tehetséges roma és hátrányos helyzetű tanulóink, a roma nép kulturális értékeiről, hagyományairól eddig megszerzett ismereteiket bővítsük, kiegészítve a hagyományos roma mesterségek megismertetésével. A megszerzett ismereteket kézműves foglalkozásokkal párosítottuk, változatos technikákkal, eszközökkel, helyszínekkel. Megtapasztalták tehetségígéreteink, hogy ezeket a tevékenységeket szabadidejük hasznos eltöltésére is fordíthatják, és pályaválasztásukban is segítséget nyújt. Az iskolán kívüli foglalkozásokkal a kapcsolatteremtés, ismeretszerzés lehetőségeit tártuk fel. A Városi Könyvtárba, Zeneiskolába, Háziipari Szövetkezetbe, Csillagbojtárba tett látogatással hagyományos roma mesterségekhez kapcsolódó új ismereteket szereztek, a parádi és szentendrei kiránduláson, az élményeken túl megtapasztalták a hagyományőrzés fontosságát.

A projekt zárásaként, „Vásározó”- címmel került bemutatásra színpadi jelenet, melynek során a megismert hagyományos roma mesterségeket mutatták be a projektben részt vevő tehetségígéreteink. Mindezt a tanulói, nevelői közösség, a szülők számára. A drámapedagógia eszközeivel, hagyományos cigány népviseletben, a pályázatok során elsajátított ismeretek felhasználásával, egy hangulatos vásári kavalkádot láthattunk, ahol az eladásra kínált áruk, a pályázat során elkészült munkadarabok voltak.

A pályázatban részt vevő gyermekek tarisznyáját megtöltöttük új ismeretekkel, élményekkel, mert a hagyományok akkor maradnak életben, ha folyamatosan megújulnak.

Heves,2018. június 25.                                                                          Mezeiné Vass Ágnes

szakmai vezető

Vásározó5Fafaragó kiállítás2Vásározó8Vásározó4Szentendre1Beszélgetés a meghívott vendéggel