Nemzeti Tehetségprogram keretében megvalósuló pályázatok a  Hevesi József Tagiskolában

A Hevesi Körzeti Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Hevesi József Tagiskolája immár hatodik alkalommal sikeresen pályázott a Miniszterelnökség megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő  a Nemzeti Tehetség Program keretében kiírt pályázatán, „A speciális fejlesztést célzó programok támogatása” pályázati kategóriában.

 A 2022/2023-as tanévben, NTP-SPEC-22-0127 számú, „Megismerem, megtapasztalom, megalkotom”-élményalapú, komplex program elnevezéssel, 3.500.000 forint támogatási keretösszegben valósult meg a projekt.

A támogatott tevékenységet összesen 30 tehetségígérettel, 6 pedagógussal, két 60 órás foglalkozássorozatban teljesítettük.

  1. “Szabad-On”-szabadidős sportolási, rekreációs lehetőségek megismertetése sporttehetségeinkkel

A sporttehetség kibontakozását segítő foglalkozások megvalósításával elsődleges célunk volt, hogy a tehetséges, hátrányos helyzetű sportoló tanulóink megtapasztalják, hogy a sport, a szabadidő hasznos eltöltésének egyik lehetséges eszköze. Befolyásolja az egészség megőrzését, de emellett az aktív kikapcsolódást, a szórakozást is szolgálja. Mindezek hozzájárulnak a verseny- és tanulmányi eredményeik sikeréhez, személyiségük fejlődéséhez.

  • “Megismerem, megtapasztalom, megalkotom” -élményalapú, cigány ismeretet is feldolgozó, komplex program, integrált környezetben.

A tehetséggondozó program keretében, komplex foglalkozások megvalósításán keresztül művészeti  ismeretek átadása történt tanulóinknak dráma-irodalom-képzőművészet területén, elsősorban a roma nép kulturális értékein keresztül, hagyományaikról megszerzett ismereteiket bővítve.  Szeretnénk elérni, hogy tehetségígéreteink érdeklődjenek saját sorsuk iránt, fejlesszék kultúrájukat, őrizzék nemzeti identitásukat, legyenek képesek átadni kulturális értékeiket.

A munkaterv szerinti foglalkozások sikeres megvalósítása eszközök beszerzésével, és külső helyszíneken történő programok megvalósításával történt. Így beszerzésre kerültek görkorcsolyák, rollerek, trambulin, tollaslabdaháló, darts készlet, szánkó, sportfelszerelések, társasjátékok, mikroport készlet. Kirándultak tanulóink Budapestre, ahol a városnézésen túl, fő úti cél az Erkel Színház, „Puskás, a musical” előadásának megtekintése volt. Részt vettünk kerékpártúrán, úszásoktatáson, vízi- túrán a Tisza tavon. Találkozhattak országosan ismert roma származású énekessel, Kökény Dani személyében, aki a kitartó munka és tanulás fontosságáról is beszélt a tanulóinknak. Szakember segítségével megismerhették a meditáció és önismeret technikáit.

Mindkét pályázati megvalósulás ​kiemelkedően támogatta iskolánkban működő tehetségműhelyeink színvonalas, hatékony és eredményes működésé​t​. Hozzásegítette tehetségígéreteinket, hogy meg tudjanak fogalmazni egy önmagukról alkotott képet, felismerjék erősségeiket, gyenge pontjaikat és kialakuljon reális jövőképük.

Mezeiné Vass Ágnes

pályázati koordinátor