NTP

Pályázatok

KÖZLEMÉNY

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő a Nemzeti Tehetség Program keretében kiírt „A köznevelési és a kulturális intézményekben működő tehetséggondozó programok támogatása” című pályázatán sikeresen pályázott a Hevesi József Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Körzeti Tagiskolája.

Pályázat száma:        NTP-KKI-B-15-0082

Támogatási összeg:   1.997.000 Ft

Projekt címe:             Kihozzuk belőled a benned rejlő tehetséget és a kreatív alkotóerőt!

Projekt megvalósítása: 2015. 11. 16. – 2016. 06. 25.

Támogatott tevékenység:

  • Projekt szinten legalább 60 órás tanórán kívüli, nem tantárgyi komplex tehetséggondozó program megvalósítása, ami egy téma mentén, legalább két tehetségterületet érint és a megvalósítás eredményeként tárgyiasult alkotás jön létre.
  • A tehetséggondozó program tematikájához kapcsolódó 1 napos üzemlátogatás, vagy felsőoktatási intézmény vagy kutató intézet meglátogatása, vagy színház/múzeum/kiállítás-látogatás.

A projektbe bevont tanulók száma: 26 fő

A projekt által érintett tehetségterület: logikai-matematikai; nyelvészeti; térbeli-vizuális;

Kihozzuk belőled a benned rejlő tehetséget és a kreatív alkotóerőt!

 NTP-KKI-B-15-0082

emmi_logo
ntp_72_rgb

 2016-17.tanév

SAJTÓKÖZLEMÉNY:

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő a Nemzeti Tehetség Program keretében kiírt „A köznevelési és a kulturális intézményekben működő tehetséggondozó programok támogatása” című pályázatán sikeresen vett részt a Hevesi József Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Körzeti Tagiskolája.

Pályázat száma:        NTP-KKI-16-0098

Támogatási összeg:   1.000.000 Ft

Projekt címe:             Képzeld el! Oldd meg! Alkosd meg! – Küllőcskék csodálatos kalandjai

Projekt megvalósítása: 2016. 09. 12. – 2017. 06. 25.

Támogatott tevékenység:

  • Projekt szinten legalább 60 órás tanórán kívüli, nem tantárgyi komplex tehetséggondozó program megvalósítása, ami egy téma mentén, legalább két tehetségterületet érint és a megvalósítás eredményeként tárgyiasult alkotás jön létre.
  • A tehetséggondozó program tematikájához kapcsolódó 1 napos üzemlátogatás, vagy felsőoktatási intézmény vagy kutató intézet meglátogatása, vagy színház/múzeum/kiállítás-látogatás.

A projektbe bevont tanulók száma: 30 fő

A projekt által érintett tehetségterület: logikai-matematikai; nyelvészeti; térbeli-vizuális

2017-18.tanév

SAJTÓKÖZLEMÉNY

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő a Nemzeti Tehetség Program keretében kiírt hazai és határon túli köznevelési intézményekben működő komplex tehetséggondozó programok támogatása című pályázatán sikeresen pályázott a Hevesi József Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Körzeti Tagiskolája.

Pályázat száma: NTP-KNI-17-0083
Támogatási összeg: 1.800.000 Ft
Projekt címe: Alkosd meg! Éld át! -A küllőcskék és a színtelen szivárvány
Projekt megvalósítása: 2017. 09. 11. – 2018. 06. 30.
Támogatott tevékenység:
– Legalább 60 órás, tanórán kívüli, élmény- és felfedezés vagy alkotásközpontú, komplex tehetséggondozó program megvalósítása, melynek eredményeként tárgyiasult alkotás (pl. kiállítás, interaktív bemutató, makett, poszter, előadás stb.) jön létre;
– A tehetséggondozó program tematikájához kapcsolódó a tehetséggondozó program tematikájához kapcsolódó 1 napos múzeum, kiállítás vagy egyéb kulturális program meglátogatása;
A projektbe bevont tanulók száma: 20 fő
A projekt által érintett tehetségterület: nyelvészeti; testi-kinesztetikus, interperszonális.

EMET_logo_fekete_feher
emmi_logo
ntp_72_rgb

PROJEKT ÖSSZEFOGLALÓ

Tehetséggondozó pályázat megvalósítása a Körzetiben

Alkosd meg! Éld át! A küllőcskék és a színtelen szivárvány

A 2015/2016. tanévben kiemelt feladatként jelöltük meg a tehetséggondozás megújítását az intézményünkben. A hagyományos tehetséggondozó színterek mellett tehetségműhelyeket hoztunk létre, ahol komplex személyiségfejlesztés történik.

Munkánk hatékonyságát nagyban befolyásolja, hogy a Hevesi József Általános Iskola és AMI Körzeti Tagiskolája ismét sikeresen pályázott a Nemzeti Tehetség Program által kiírt, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által támogatott tehetséggondozó programok támogatását szolgáló pályázati kiírására. Ennek következtében 1.800.000 Ft vissza nem térítendő pályázati összegben részesültünk. Egy 60 órás, tanórán kívüli, élmény- és alkotásközpontú, komplex tehetséggondozó program megvalósítását vállaltuk, melynek eredményeként született meg A küllőcskék és a színtelen szivárvány című zenés, táncos mesejáték.

Alkosd meg! Éld át! – A küllőcskék és a színtelen szivárvány című pályázatunk az elmúlt évek munkájának nyomán született. A tehetségműhelyek tanulóival létrehoztuk Küküllőt és lakóit, majd a kalandjaikat követtük nyomon. Idén pedig mindezt egy színpadi produkcióvá alakítottuk.

A program megvalósítása során célunk volt a gyermeki alkotóerő kibontakoztatása. A téma lehetőséget adott a különböző tehetségterületek fejlesztésére, melyben a kreativitás fejlesztése prioritást élvezett. A tehetségfejlesztés útjai közül a gazdagítást választottuk. A projekt megvalósításával célunk volt több tehetségterület együttes fejlesztése túlmutatva a tanagyagon és a hagyományos tehetséggondozó módszereken. Jelen pályázati projektben egy zenés-táncos mesejátékot adtak elő a tehetségígéretek az előző projektekben megalkotott képzeletbeli gyerekek, a küllőcskék bőrébe bújva. A mesejáték 4 helyszínen játszódik, ennek megfelelően tagolódnak a tevékenységek. A tehetségígéretek erős oldalához igazodva kaptak verbális és/vagy táncos feladatot a mesejátékban. A jelenetek és táncok megtanulásával, eljátszásával párhuzamosan drámapedagógiában használatos gyakorlatokat, ritmus-, mozgáskoordinációs feladatokat, beszédkészség-fejlesztő és kommunikációs gyakorlatokat végeztek a tehetségígéretek. A feladatok megoldásakor az együttműködést támogató módszereket és a didaktikai játékokat preferáltuk. A foglakozások témája és felépítése segítette a tehetségígéreteket abban, hogy intellektuális képességeik is fejlődjenek. A tehetségígéretek személyiségfejlődését segítette a pszichológus által vezetett önismereti foglalkozás.

A projekt tartalmához kapcsolódva meghívott vendégünk volt az egri Gárdonyi Géza Színház színművésze, aki az általa előadott irodalmi előadás után gyakorlati tanácsokkal látott el bennünket.

A zenés, táncos mesejáték előadásához egy inspiráló színpadi előadás megtekintését terveztük. 2018. május 13-án Budapestre utaztunk, ahol a Ram Colosseumban a Cinderella című mesejátékot tekintettük meg. A Ram Colosseum előadásai nagy közönségsikernek örvendenek, mivel előadásaikban egyenrangú műfajként jelenik meg egymást erősítve a tánc, a próza, a komolyzene, a musical, a könnyűzene és a cirkusz világa, valamint még sok-sok más, számtalan érték és élmény. Az előadások látványa leírhatatlan, az átélt élmény tanulóink számára felejthetetlen. Ezen a napon sétát tettünk a Halászbástyán, majd a Hop on Hop off városnéző hajón a Dunán hajózva, újszerű, egyedi módon csodáltuk meg Budapest gyönyörű épületeit, köztük az Országházat is. A Margit-szigeten a zenélő szökőkút látványa nyújtott felejthetetlen élményt mindannyiunk számára. Az ismeret és élményszerzésen túl a program a tehetségígéretek feltöltődését, lazítását is szolgálta.

A közös munkával töltött tanév pozitívan hatott a műhelyközösség fejlődésére, erős érzelmi kötődés alakult ki a műhelyvezetők és a tehetségígéretek között.

A produktumként létrehozott mesejátékkal célunk volt az értékközvetítés.

Az elkészült mesejáték, a beszéd, a tánc, az ének és látvány együttes alkalmazása felejthetetlen esztétikai és emocionális élményt nyújtott a szereplők, segítők és a nézők számára egyaránt.

A többször is előadott mesejátéknak óriási sikere volt mind a gyerekek, mind a felnőttek körében. A kapott örömteli visszajelzések az átélt sikerélmény nagy hatással volt a tehetségígéreteinkre.

„Nem tudom (…), nem azért vannak-e kivilágítva a csillagok,

hogy egy napon mindenki megtalálhassa a magáét.”

 Antoine de Saint-Exupéry-

 Sárándiné Nagy Györgyi

szakmai vezető

20170926_153714
20180423_100520
20180423_102844
20180424_145329
20180424_145420
20180513_121054
20180513_122122
20180620_154158
IMG_1001
IMG_1178
IMG_1337
IMG_1339
IMG_1362
IMG_1376
IMG_1611
IMG_1628
IMG_1656
IMG_1695
IMG_1769
IMG_1771
KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA
KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA
KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA
KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA
KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA
KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA
KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA
KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA
KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA