A Hevesi József Általános Iskola ismét sikeresen pályázott tehetséggondozó programra

1

Az elmúlt tanévben beadott, és elfogadott, NTP-KTK-17-B-0013 azonosító számú pályázat megvalósítására a 2017/2018-as tanévben kerül sor, Kézműves és Nyelv-mester tehetségműhelyek részvételével, 17 tehetségígérettel és 4 fő pedagógussal. A megnyert összeg 2 000 000 forint, amit a programok megvalósítására és eszközbeszerzésre fordítunk.

A pályázat címe: „Mesterségem címere”.  Vállalt fő tevékenység: tehetséggondozás és tehetségfejlesztés, hagyománygyűjtés és ápolás keretében. A komplex program tartalmaz kirándulásokat, kiállítás rendezését az elkészült munkáikból, iskolán kívüli helyszíneken megvalósuló foglalkozásokat, és dramatikus játékkal mutatják majd be a megszerzett ismereteket.

A pályázatban tervezett szakmai tartalommal célunk, hogy a tehetséges roma és hátrányos helyzetű tanulóink, a roma nép kulturális értékeiről, hagyományairól megszerzett ismereteit bővítsük, kiemelve a hagyományos roma mesterségek megismertetésével. Az iskolán kívüli foglalkozásokkal a kapcsolatteremtés, ismeretszerzés lehetőségeit nyújtjuk, és segítjük a roma közösségről kialakult hátrányos megítélés, pozitív irányban való értékelését. A foglalkozások megismerésével a későbbi pályaválasztásban segítjük diákjainkat, ezzel a helyi munkaerőpiacot is támogatva. A kirándulásokkal elmélyítjük ismereteiket, és a helyes, kulturált viselkedést formáljuk. A kiállítással az önbizalom, önbecsülés erősítése a célunk, felismerjék önmagukban az értékeket, és képesek legyenek azt megmutatni. A megvalósítással hozzájárulunk nem csak tanulóink, hanem rajtuk keresztül családjaik roma identitásának erősítéséhez.

Az első félévben tanulóink ellátogattak a Városi Könyvtárba, ahol ismerősként fogadták őket az ott dolgozók, és segítettek a hagyományos roma mesterségekhez kapcsolódó könyvek felkutatásában.

Első foglalkozások alkalmával a tehetségműhelyesek megismerték Czinka Panna történetén keresztül a roma zenélés hagyományait. Készítettek ritmushangszereket a környezetünkben található újrahasznosítható anyagokból, és selyemfestés technikával megörökítették Czinka Panna portréját. Interjút készítettek volt tanítványunkkal, Farkas Józseffel, aki a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatója volt. Társintézményünkben, a Zeneművészeti Tagiskolába, hangszerbemutatón vettek részt, ahol nagy élvezettel hallgatták a zenélő diákok hangszerelőadását.

A szövés-fonás technikája nem új számukra, jelen pályázatban ennek a változataival ismerkedtek, így a papírszövéssel, gyöngyszövéssel.

A Háziipari Szövetkezetbe és a Csillagbojtárba karácsonyi díszeket készítettek, papírfonással, hímzéssel, varrással. A foglalkozásokba beépítettük a meditációs mesélést, önismereti foglalkozást, amelyekkel önmaguk és társaik reális megismerésében segítettünk.

Mezeiné Vass Ágnes
szakmai vezető

DSCN1176DSCN1174 DSCN1147 DSCN1169 DSCN1146 DSCN1128 DSCN1138 DSCN1123 DSCN1122 DSCN1110 DSCN1118